Sybesma-tuinonderhoud-L1110898-smal

Natuurrijke tuin in Roermond

Als ik binnenloop in de ruime woonkamer van de familie Mokveld wordt mijn blik onmiskenbaar getrokken naar het licht, naar de geweldige oase van de natuurrijke achtertuin. Floris Mokveld: ‘Wij woonden hier al geruime tijd en wilden eigenlijk in Roermond naar een andere woning verhuizen. Later realiseerden wij ons dat we het hier toch wel erg naar ons zin hadden. Wat in onze ogen wel ontbrak aan het woongenot was een tuin vol leven. De diepe smalle tuin ligt achter een 30er jaren woning die energieneutraal is gemaakt en die tuin was nu aan de beurt. Vervolgens hebben wij inspiratie opgedaan tijdens de vorige Floriade, waar de Wilde Weelde ook vertegenwoordigd is. De voorbeeldtuin van de stichting Wilde Weelde in de Tuinen van Appeltern was eigenlijk precies wat wij zochten; duurzaamheid, biodiversiteit & recycling. Weinig onderhoud en veel genieten was en is nog steeds ons credo. De oppervlakte van de tuin is zeven meter breed en zestig meter diep dus dat bood veel mogelijkheden qua invulling’.

We hebben directeur Martijn van de Loo van Soontiëns vervolgens carte blanche gegeven om met ideeën te komen. Samen met Emiel Versluis van ontwerpbureau Vis-a-Vis is een prachtig ontwerp gemaakt waarin de tuin meer dynamiek krijgt en de toeschouwer uitgenodigd wordt om de tuin verder te verkennen. Door te spelen met hoogteverschillen en stapelmuren ontstaan microklimaten waardoor er een grote diversiteit aan beplanting en dierenleven mogelijk is.

Aanleg

In de tuin is ook ruimte gemaakt voor een zwemvijver, een vuurplaats en een tuinhuis met muurkas om groenten in te kweken. Duurzaamheid van het geheel stond voorop. In houdbaarheid, inheemse beplanting, impact op het milieu, recyclebaarheid en bijdrage aan het ecosysteem’, aldus Floris Mokveld. Uitgangspunten van het ontwerp waren onder andere het behoud van de Amerikaanse eik en appelboom, inspelen op klimaatverandering en de tuin laten functioneren voor veel dier- en plantenleven. De smalle, diepe tuinvorm is optimaal ontsloten door een lang slingerpad.

‘Van de 152 geplante plantensoorten zijn er na twee jaar maar liefst 150 over’, vult zijn vrouw Nicole enthousiast aan. Daaruit blijkt dat goed is nagedacht over de combinatie standplaats en grondsoort.‘Ze gedijen uitstekend en we genieten van de diversiteit. Het tuinhuis had in oorsprong een ingezaaid wilde bloemendak. Tot onze verbazing is het nu langzaam aan het veranderen in een sedumdak. De zwemvijver wordt bevolkt door padden en helaas blijven zowel de kikkers als salamanders weg. Dat is natuurlijk best jammer maar natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen’, lacht ze.Voorman Marsay Deeben van Soontiëns heeft de aanleg van de tuin op zich genomen. Hij is ook degene die het lintje heeft doorgeknipt bij de opening, in aanwezigheid van 75 gasten. We hebben zelfs een prijs gewonnen met de bovenstaande foto van de tuin met als centraal punt de appelboom.
Floris Mokveld: ‘Ook nu nog komen er nog steeds mensen op bezoek om ideeën op te doen en als bouwstenen toe te passen in eigen tuin.

Als je wilt kun je ook inspiratie opdoen in de schitterende natuurtuin in Asselt van Harry Cuypers. De tuin heeft ons veel kennis bijgebracht, door veel te lezen en informeren kunnen we onze ervaringen delen en overdragen op mensen die ook houden van natuurrijke tuinen. Tuinen die misschien niet altijd even opgeruimd ogen maar die vol zitten met leven als je even oplettend kijkt’. Bent u ook geïnteresseerd in een natuurlijke tuin? Neem dan contact op met ons.

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN: